Na początku czerwca podczas tegorocznej edycji festiwalu "Europa na widelcu" już po raz szósty oceniano najlepsze produkty kojarzące się z Dolnym Śląskiem. W 2014 roku tytuł najlepszego smaku naszego regionu przyznano szparagom, karpiowi z Milicza i właśnie cydrowi lodowemu z Trzebnicy.
źródło: www.cydr-tradycyjny.pl |
Na ten cydr mówi się również jabłecznik trzebnicki. A Trzebnica i okolice słyną z sadów, w których uprawiane są jabłka. Sposób wytwarzania lodowego cydru trzebnickiego to tajemnica pana Henryka Nowakowskiego. Wytworzenie cydru jest stosunkowo łatwe, choć doświadczenie zapewne trzeba mieć. Cydr powstaje z fermentacji soku jabłkowego. Podobno nie potrzebne są ani drożdże, ani woda, ani inne dodatki. Ale jak zrobić najlepszy w regionie, a podobno również w Polsce cydr lodowy, nie wiadomo! :)
Trzeba mieć nadzieję, że nagrodzone w 2014 roku smaki Dolnego Śląska będą Dolny Śląsk promować w Polsce dobrze.
źródło: pl.wikipedia.org, bazylika i klasztor w Trzebnicy |
Trzebica to przede wszystkim miasto świętej Jadwigi Śląskiej, żony Henryka I Brodatego i matki Henryka II Pobożnego. Tutaj mieści się również najsłynniejszy oddział transplantacji kończyn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz